Program nauczania przedmiotu w ramach studiów magisterskich dla kierunku Dietetyka w roku akademickim 2023/2024
studia stacjonarne
rok II
Nazwa przedmiotu: Profilaktyka chorób związanych z nieprawidłowym odżywieniem
Jednostka prowadząca: Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych
Kierownik Katedry: prof. dr hab.n.med. Barbara Zubelewicz-Szkodzińska
Koordynator przedmiotu: prof. dr hab.n.med. Barbara Zubelewicz-Szkodzińska
Osoby realizujące przedmiot: prof. dr hab.n.med. Barbara Zubelewicz-Szkodzińska, dr hab.n.med. Ilona Korzonek-Szlacheta, prof. SUM
Wykłady:
- Nutrigenomika, nutrigenetyka. Podstawowe mechanizmy regulacyjne [K_W08, K_W01, K_W02].
- Stres a pobór pokarmu [K_W08, K_W01, K_W02].
- Regulacja łaknienia. Mózgowy układ nagrody. Układ oreksygeniczny i anoreksygeniczny [K_W08, K_W01, K_W02].
- Choroby psychosomatyczne – otyłość [K_W08, K_W01, K_W02].
- Choroby psychosomatyczne- jadłowstręt psychiczny [K_W08, K_W01, K_W02].
- Psychosomatyczne podłoże zaburzeń płodności [K_W08, K_W01, K_W02].
- Zaburzenia poboru pokarmu w menopauzie [K_W08, K_W01, K_W02].
Seminaria:
- Nutrigenomika, nutrigenetyka. Podstawowe mechanizmy regulacyjne-przegląd piśmiennictwa [K_U12, K_U18; K_K02].
- Stres a pobór pokarmu. Zaburzenia łaknienia w stresie. Jedzenie pod wpływem emocji -przegląd piśmiennictwa [K_U12, K_U18; K_K02] .
- Ośrodkowa I obwodowa regulacja poboru pokarmu. Hormony przewodu pokarmowego. Efekt inkretynowy. Oś mózgowo-jelitowa. Mózgowy układ nagrody. Układ oreksygeniczny i anoreksygeniczny. Przegląd piśmiennictwa [K_U12, K_U18; K_K02].
- Choroba jako odzwierciedlenie stanu psychicznego. Choroby psychosomatyczne. – przegląd piśmiennictwa [K_U12, K_U18; K_K02].
- Zaburzenia poboru pokarmu- Nadwaga i otyłość. Definicja, podział. Typy otyłości. Patomechanizm. Choroby współistniejące otyłości. Powikłania. Przegląd piśmiennictwa [K_U12, K_U18; K_K02].
- Zaburzenia poboru pokarmu- niedowaga, wyniszczenie. Kryteria rozpoznania. Jadłowstręt psychiczny-definicja, objawy, powikłania. Reefiding syndrome. Przegląd piśmiennictwa [K_U12, K_U18; K_K02].
- Zaburzenia poboru pokarmu a zaburzenia płodności. Przegląd piśmiennictwa [K_U12, K_U18; K_K02].
- Zaburzenia poboru pokarmu w starzeniu się. Menopauza i andropauza- na co zwrócić uwage w zakresie odżywiania. Przegląd piśmiennictwa [K_U12, K_U18; K_K02].
- Mikrobiom. Definicja. Charakterystyka. Rola mikrobiomu jelitowego w homeostazie. Mikrobiom jelitowy a funkcja OUN. Mikrobiom jelitowy a zaburzenia psychiczne. Przeglad piśmiennictwa [K_U12, K_U18; K_K02].
- Zaliczenie końcowe [K_U12, K_U18; K_K02].
Seminaria będą polegały na usystematyzowaniu wiedzy przekazanej na wykładach oraz analizie aktualnego piśmiennictwa dotyczącego tematu wykładu. Analiza piśmiennictwa powinna polegać na przygotowaniu prezentacji multimedialnej z artykułu; Autor zobowiązany jest przesłać przed seminarium artykuł do wglądu prowadzącemu seminaria oraz wszystkim uczestnikom seminarium.
Zaleca się poszukiwanie piśmiennictwa poprzez słowa kluczowe, w aktualnej bazie PubMed dostępnej na stronie biblioteki SUM lub https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1757358/ ; piśmiennictwa należy szukać w czasopismach indeksowanych (Lista Filadelfijska).
Seminaria trwające 6 godzin składać będą się z dwóch części: w pierwszej prowadzący zajęcia przedyskutuje ze studentami podstawy teoretyczne a w drugiej natomiast analizowane będzie przygotowane piśmiennictwo z omawianego tematu.
Forma zaliczenia: zaliczenie+egzamin
Obecność na wszystkich formach zajęć jest obowiązkowa. Każda nieobecność musi zostać u prowadzącego zajęcia usprawiedliwiona oraz odpracowana (formę w jakiej należy odpracować nieobecność należy uzgodnić
z prowadzącym zajęcia).
Literatura:
Literatura podstawowa:
- Jarosz M: Praktyczny Podręcznik Dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia. Warszawa.
- Włodarek D, Lange E, Kozłowska L, Głąbska D: Dietoterapia. PZWL Warszawa 2014.
- Ciborowska H, Rudnicka A: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa 2015.
- Bawa S, Gajewska D, Kozłowska L, Lange E, Myszkowska-Ryciak J, Włodarek D: Dietoterapia 1. SGGW Warszawa 2015.
- Poniewierka E. Dietetyka kliniczna. Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Wrocław 2016.
- Grajek W. Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty technologiczne, molekularne i analityczne. N i T Warszawa 2007.
- Fiedurek J. Rola żywności i żywienia w profilaktyce i terapii chorób człowieka. wyd. UMCS Lublin 2007.
Literatura uzupełniająca:
- Gawęcki J., Roszkowski W. Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. PWN Warszawa 2010.
- Hasik J., Gawęcki J., Żywienie człowieka zdrowego i chorego PWN 2007.
Program nauczania przedmiotu w ramach studiów magisterskich dla kierunku Dietetyka w roku akademickim 2023/2024
studia niestacjonarne
rok II
Nazwa przedmiotu: Profilaktyka chorób związanych z nieprawidłowym odżywieniem
Jednostka prowadząca: Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych
Kierownik Katedry: prof. dr hab.n.med. Barbara Zubelewicz-Szkodzińska
Koordynator przedmiotu: prof. dr hab.n.med. Barbara Zubelewicz-Szkodzińska
Osoby realizujące przedmiot: prof. dr hab.n.med. Barbara Zubelewicz-Szkodzińska
Wykłady:
- Stres a pobór pokarmu. Regulacja łaknienia. Mózgowy układ nagrody. Układ oreksygeniczny i anoreksygeniczny [K_W08, K_W01, K_W02].
- Choroby psychosomatyczne – otyłość i jadłowstręt psychiczny [K_W08, K_W01, K_W02].
- Psychosomatyczne podłoże zaburzeń płodności [K_W08, K_W01, K_W02].
- Zaburzenia poboru pokarmu w menopauzie [K_W08, K_W01, K_W02].
Seminaria:
- Stres a pobór pokarmu. Zaburzenia łaknienia w stresie. Jedzenie pod wpływem emocji -przegląd piśmiennictwa [K_U12, K_U18; K_K02].
- Ośrodkowa i obwodowa regulacja poboru pokarmu. Hormony przewodu pokarmowego. Efekt inkretynowy. Oś mózgowo-jelitowa. Mózgowy układ nagrody. Układ oreksygeniczny i anoreksygeniczny. Przegląd piśmiennictwa [K_U12, K_U18; K_K02].
- Zaburzenia poboru pokarmu- Nadwaga i otyłość. Definicja, podział. Typy otyłości. Patomechanizm. Choroby współistniejące otyłości. Powikłania. Przegląd piśmiennictwa [K_U12, K_U18; K_K02].
- Zaburzenia poboru pokarmu- niedowaga, wyniszczenie. Kryteria rozpoznania. Jadłowstręt psychiczny-definicja, objawy, powikłania. Reefiding syndrome. Przegląd piśmiennictwa [K_U12, K_U18; K_K02].
- Zaburzenia poboru pokarmu a zaburzenia płodności. Przegląd pismiennictwa. Zaburzenia poboru pokarmu w starzeniu się. Menopauza i andropauza- na co zwrócić uwage w zakresie odżywiania. Przegląd piśmiennictwa [K_U12, K_U18; K_K02].
Seminaria będą polegały na usystematyzowaniu wiedzy przekazanej na wykładach oraz analizie aktualnego piśmiennictwa dotyczącego tematu wykładu. Analiza piśmiennictwa powinna polegać na przygotowaniu prezentacji multimedialnej z artykułu; Autor zobowiązany jest przesłać przed seminarium artykuł do wglądu prowadzącemu seminaria oraz wszystkim uczestnikom seminarium.
Zaleca się poszukiwanie piśmiennictwa poprzez słowa kluczowe, w aktualnej bazie PubMed dostępnej na stronie biblioteki SUM lub https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1757358/ ; piśmiennictwa należy szukać w czasopismach indeksowanych ( Lista Filadelfijska).
Forma zaliczenia: zaliczenie+egzamin
Obecność na wszystkich formach zajęć jest obowiązkowa. Każda nieobecność musi zostać u prowadzącego zajęcia usprawiedliwiona oraz odpracowana (formę w jakiej należy odpracować nieobecność należy uzgodnić z prowadzącym zajęcia).
Literatura:
Literatura podstawowa:
- Jarosz M: Praktyczny Podręcznik Dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia. Warszawa.
- Włodarek D, Lange E, Kozłowska L, Głąbska D: Dietoterapia. PZWL Warszawa 2014.
- Ciborowska H, Rudnicka A: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa 2015.
- Bawa S, Gajewska D, Kozłowska L, Lange E, Myszkowska-Ryciak J, Włodarek D: Dietoterapia 1. SGGW Warszawa 2015.
- Poniewierka E. Dietetyka kliniczna. Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Wrocław 2016.
- Grajek W. Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty technologiczne, molekularne i analityczne. N i T Warszawa 2007.
- Fiedurek J. Rola żywności i żywienia w profilaktyce i terapii chorób człowieka. wyd. UMCS Lublin 2007.
Literatura uzupełniająca:
- Gawęcki J., Roszkowski W. Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. PWN Warszawa 2010.
- Hasik J., Gawęcki J., Żywienie człowieka zdrowego i chorego PWN 2007.