Profilaktyka chorób związanych z nieprawidłowym odżywianiem

 

Program nauczania przedmiotu w ramach studiów magisterskich dla kierunku Dietetyka w roku akademickim 2023/2024

studia stacjonarne

rok II

 

Nazwa przedmiotu: Profilaktyka chorób związanych z nieprawidłowym odżywieniem

 

Jednostka prowadząca: Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych

Kierownik Katedry: prof. dr hab.n.med. Barbara Zubelewicz-Szkodzińska

Koordynator przedmiotu: prof. dr hab.n.med. Barbara Zubelewicz-Szkodzińska

Osoby realizujące przedmiot: prof. dr hab.n.med. Barbara Zubelewicz-Szkodzińska, dr hab.n.med. Ilona Korzonek-Szlacheta, prof. SUM

                                                  

Wykłady:

  1. Nutrigenomika, nutrigenetyka. Podstawowe mechanizmy regulacyjne [K_W08, K_W01, K_W02].
  2. Stres a pobór pokarmu [K_W08, K_W01, K_W02].
  3. Regulacja łaknienia. Mózgowy układ nagrody. Układ oreksygeniczny i anoreksygeniczny [K_W08, K_W01, K_W02].
  4. Choroby psychosomatyczne – otyłość [K_W08, K_W01, K_W02].
  5. Choroby psychosomatyczne- jadłowstręt psychiczny [K_W08, K_W01, K_W02].
  6. Psychosomatyczne podłoże zaburzeń płodności [K_W08, K_W01, K_W02].
  7. Zaburzenia poboru pokarmu w menopauzie [K_W08, K_W01, K_W02].

 

Seminaria:

  1. Nutrigenomika, nutrigenetyka. Podstawowe mechanizmy regulacyjne-przegląd piśmiennictwa [K_U12, K_U18; K_K02].
  1. Stres a pobór pokarmu. Zaburzenia łaknienia w stresie. Jedzenie pod wpływem emocji -przegląd piśmiennictwa [K_U12, K_U18; K_K02] .
  1. Ośrodkowa I obwodowa regulacja poboru pokarmu. Hormony przewodu pokarmowego. Efekt inkretynowy. Oś mózgowo-jelitowa. Mózgowy układ nagrody. Układ oreksygeniczny i anoreksygeniczny. Przegląd piśmiennictwa [K_U12, K_U18; K_K02].
  1. Choroba jako odzwierciedlenie stanu psychicznego. Choroby psychosomatyczne. – przegląd piśmiennictwa [K_U12, K_U18; K_K02].
  1. Zaburzenia poboru pokarmu- Nadwaga i otyłość. Definicja, podział. Typy otyłości. Patomechanizm. Choroby współistniejące  otyłości.  Powikłania. Przegląd piśmiennictwa [K_U12, K_U18; K_K02].
  1. Zaburzenia poboru pokarmu- niedowaga, wyniszczenie. Kryteria rozpoznania. Jadłowstręt psychiczny-definicja, objawy, powikłania. Reefiding syndrome. Przegląd piśmiennictwa [K_U12, K_U18; K_K02].
  1. Zaburzenia poboru pokarmu a zaburzenia płodności. Przegląd piśmiennictwa [K_U12, K_U18; K_K02].
  1. Zaburzenia poboru pokarmu w starzeniu się. Menopauza i andropauza- na co zwrócić uwage w zakresie odżywiania. Przegląd piśmiennictwa [K_U12, K_U18; K_K02].
  1. Mikrobiom. Definicja. Charakterystyka. Rola mikrobiomu jelitowego w homeostazie. Mikrobiom jelitowy a funkcja OUN. Mikrobiom jelitowy a zaburzenia psychiczne. Przeglad piśmiennictwa [K_U12, K_U18; K_K02].
  1. Zaliczenie końcowe [K_U12, K_U18; K_K02].

 

Seminaria będą polegały na usystematyzowaniu wiedzy przekazanej na wykładach oraz analizie aktualnego piśmiennictwa dotyczącego tematu wykładu. Analiza piśmiennictwa powinna polegać na przygotowaniu prezentacji multimedialnej z artykułu; Autor zobowiązany jest przesłać przed seminarium artykuł do wglądu prowadzącemu seminaria oraz wszystkim uczestnikom seminarium.

Zaleca się poszukiwanie piśmiennictwa poprzez słowa kluczowe, w aktualnej bazie PubMed dostępnej na stronie biblioteki SUM lub https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1757358/ ; piśmiennictwa należy szukać w czasopismach indeksowanych (Lista Filadelfijska).

Seminaria trwające 6 godzin składać będą się z dwóch części: w pierwszej prowadzący zajęcia przedyskutuje ze studentami podstawy teoretyczne a w drugiej natomiast analizowane będzie przygotowane piśmiennictwo z omawianego tematu.

 

Forma zaliczenia: zaliczenie+egzamin

 

Obecność na wszystkich formach zajęć jest obowiązkowa. Każda nieobecność musi zostać u prowadzącego zajęcia usprawiedliwiona oraz odpracowana (formę w jakiej należy odpracować nieobecność należy uzgodnić
z prowadzącym zajęcia).

 

Literatura:

 

Literatura podstawowa:

  1. Jarosz M: Praktyczny Podręcznik Dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia. Warszawa.
  2. Włodarek D, Lange E, Kozłowska L, Głąbska D: Dietoterapia. PZWL Warszawa 2014.
  3. Ciborowska H, Rudnicka A: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa 2015.
  4. Bawa S, Gajewska D, Kozłowska L, Lange E, Myszkowska-Ryciak J, Włodarek D: Dietoterapia 1. SGGW Warszawa 2015.
  5. Poniewierka E. Dietetyka kliniczna. Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Wrocław 2016.
  6. Grajek W. Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty technologiczne, molekularne i analityczne. N i T Warszawa 2007.
  7. Fiedurek J. Rola żywności i żywienia w profilaktyce i terapii chorób człowieka. wyd. UMCS Lublin 2007.

Literatura uzupełniająca:

  1. Gawęcki J., Roszkowski W. Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. PWN Warszawa 2010.
  2. Hasik J., Gawęcki J., Żywienie człowieka zdrowego i chorego PWN 2007.

 


 

Program nauczania przedmiotu w ramach studiów magisterskich dla kierunku Dietetyka w roku akademickim 2023/2024

studia niestacjonarne

rok II

 

Nazwa przedmiotu: Profilaktyka chorób związanych z nieprawidłowym odżywieniem

 

Jednostka prowadząca: Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych

Kierownik Katedry: prof. dr hab.n.med. Barbara Zubelewicz-Szkodzińska

Koordynator przedmiotu: prof. dr hab.n.med. Barbara Zubelewicz-Szkodzińska

Osoby realizujące przedmiot: prof. dr hab.n.med. Barbara Zubelewicz-Szkodzińska

                                                  

Wykłady:

  1. Stres a pobór pokarmu. Regulacja łaknienia. Mózgowy układ nagrody. Układ oreksygeniczny i anoreksygeniczny [K_W08, K_W01, K_W02].
  2. Choroby psychosomatyczne – otyłość i jadłowstręt psychiczny [K_W08, K_W01, K_W02].
  3. Psychosomatyczne podłoże zaburzeń płodności [K_W08, K_W01, K_W02].
  4. Zaburzenia poboru pokarmu w menopauzie [K_W08, K_W01, K_W02].

 

Seminaria:

  1. Stres a pobór pokarmu. Zaburzenia łaknienia w stresie. Jedzenie pod wpływem emocji -przegląd piśmiennictwa [K_U12, K_U18; K_K02].
  2. Ośrodkowa i obwodowa regulacja poboru pokarmu. Hormony przewodu pokarmowego. Efekt inkretynowy. Oś mózgowo-jelitowa. Mózgowy układ nagrody. Układ oreksygeniczny i anoreksygeniczny. Przegląd piśmiennictwa [K_U12, K_U18; K_K02].
  3. Zaburzenia poboru pokarmu- Nadwaga i otyłość. Definicja, podział. Typy otyłości. Patomechanizm. Choroby współistniejące otyłości. Powikłania. Przegląd piśmiennictwa [K_U12, K_U18; K_K02].
  4. Zaburzenia poboru pokarmu- niedowaga, wyniszczenie. Kryteria rozpoznania. Jadłowstręt psychiczny-definicja, objawy, powikłania. Reefiding syndrome. Przegląd piśmiennictwa [K_U12, K_U18; K_K02].
  5. Zaburzenia poboru pokarmu a zaburzenia płodności. Przegląd pismiennictwa. Zaburzenia poboru pokarmu w starzeniu się. Menopauza i andropauza- na co zwrócić uwage w zakresie odżywiania. Przegląd piśmiennictwa [K_U12, K_U18; K_K02].

Seminaria będą polegały na usystematyzowaniu wiedzy przekazanej na wykładach oraz analizie aktualnego piśmiennictwa dotyczącego tematu wykładu. Analiza piśmiennictwa powinna polegać na przygotowaniu prezentacji multimedialnej z artykułu; Autor zobowiązany jest przesłać przed seminarium artykuł do wglądu prowadzącemu seminaria oraz wszystkim uczestnikom seminarium.

Zaleca się poszukiwanie piśmiennictwa poprzez słowa kluczowe, w aktualnej bazie PubMed dostępnej na stronie biblioteki SUM lub https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1757358/ ; piśmiennictwa należy szukać w czasopismach indeksowanych ( Lista Filadelfijska).

 

Forma zaliczenia: zaliczenie+egzamin

 

Obecność na wszystkich formach zajęć jest obowiązkowa. Każda nieobecność musi zostać u prowadzącego zajęcia usprawiedliwiona oraz odpracowana (formę w jakiej należy odpracować nieobecność należy uzgodnić z prowadzącym zajęcia).

 

Literatura:

 

Literatura podstawowa:

  1. Jarosz M: Praktyczny Podręcznik Dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia. Warszawa.
  2. Włodarek D, Lange E, Kozłowska L, Głąbska D: Dietoterapia. PZWL Warszawa 2014.
  3. Ciborowska H, Rudnicka A: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa 2015.
  4. Bawa S, Gajewska D, Kozłowska L, Lange E, Myszkowska-Ryciak J, Włodarek D: Dietoterapia 1. SGGW Warszawa 2015.
  5. Poniewierka E. Dietetyka kliniczna. Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Wrocław 2016.
  6. Grajek W. Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty technologiczne, molekularne i analityczne. N i T Warszawa 2007.
  7. Fiedurek J. Rola żywności i żywienia w profilaktyce i terapii chorób człowieka. wyd. UMCS Lublin 2007.

 

Literatura uzupełniająca:

  1. Gawęcki J., Roszkowski W. Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. PWN Warszawa 2010.
  2. Hasik J., Gawęcki J., Żywienie człowieka zdrowego i chorego PWN 2007.