Dokumentacja żywieniowa

Dokumentacja żywieniowa

 

Program nauczania przedmiotu w ramach studiów magisterskich dla kierunku Dietetyka w roku akademickim 2022/2023

studia stacjonarne

rok II

 

Dokumentacja żywieniowa

 

Jednostka prowadząca: Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych, Zakład Profilaktyki Chorób Sercowo-Naczyniowych

Kierownik Zakładu: prof. dr hab.n.med. Barbara Zubelewicz - Szkodzińska

Koordynator przedmiotu: dr n. o zdr. Justyna Nowak

Osoby realizujące przedmiot: dr n. o zdr. Justyna Nowak

 

 

Wykłady:

  1. Dokumentacja żywieniowa w indywidualnej praktyce dietetyka (wywiad żywieniowy).
  2. Obowiązki dietetyka w zakresie ochrony danych osobowych w gabinecie dietetyka. Niezbędna dokumentacja w gabinecie dietetyka.
  3. Dokumentacja żywieniowa na oddziale szpitalnym.
  4. Dokumentacja związana z systemami zapewnienia bezpieczeństwa żywności w placówkach żywienia zbiorowego.
  5. Specyfika wywiadu żywieniowego z pacjentem na oddziale szpitalnym.

 

 Ćwiczenia:

  1. Dokumentacja żywieniowa w indywidualnej praktyce dietetyka (opracowanie kwestionariusz  pierwszej konsultacji + kwestionariusza wizyt kontrolnych dla swojego gabinetu).
  2. Tworzenie dodatkowej dokumentacji w indywidualnym poradnictwie żywieniowych, część I (kontrakt z pacjentem, regulamin gabinetu dietetycznego).
  3. Tworzenie dodatkowej dokumentacji w indywidualnym poradnictwie żywieniowych, część II (wymagane oświadczenia dla pacjenta, klauzula informacyjna RODO).
  4. Dokumentacja działu żywienia w placówkach żywienia zbiorowego (praca na przykładowych wzorach dokumentów).
  5. Przegląd aktualnych programów w pracy dietetyka – programy dedykowane poradnictwu indywidualnemu oraz pracy w zakładach żywienia zbiorowego. 

Forma zaliczenia: zaliczenie z oceną

 

Obecność na zajęciach obowiązkowa.

 

Literatura:

  1. Dzieniszewski J., Szponar L., Szczygieł B., Socha J. „Podstawy naukowe żywienia w szpitalach”,  IŻŻ, W-wa 2001.                                                                                                                       
  2. „Żywienie zbiorowe w jednostkach oświatowych i pomocy społecznej”, wyd. Nowum, 2010.
  3. „Intendent w placówkach oświatowo-wychowawczych i pomocy społecznej”,  wyd. Nowum, 2009.
  4. Turlejska H., Pelzner U., Szponar L., Konecka-Matyjek E. „Zasady racjonalnego żywienia –   zalecane racje pokarmowe dla wybranych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego”, Gdańsk 2006.
  5. M. Pertkiewicz i wsp.” Standardy żywienia pozajelitowego i żywienia dojelitowego”, wyd. PZWL 2005

 


 

Program nauczania przedmiotu w ramach studiów magisterskich dla kierunku Dietetyka w roku akademickim 2022/2023

studia niestacjonarne

rok II

 

Dokumentacja żywieniowa

 

Jednostka prowadząca: Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych, Zakład Profilaktyki Chorób Sercowo-Naczyniowych

Kierownik Zakładu: prof. dr hab.n.med. Barbara Zubelewicz - Szkodzińska

Koordynator przedmiotu: dr n. o zdr. Justyna Nowak

Osoby realizujące przedmiot: dr n. o zdr. Justyna Nowak

 

 

Treści realizowane w ramach wykładów:

 

Dokumentacja żywieniowa w indywidualnej praktyce dietetyka (wywiad żywieniowy).

Obowiązki dietetyka w zakresie ochrony danych osobowych w gabinecie dietetyka. Niezbędna dokumentacja w gabinecie dietetyka.

Dokumentacja żywieniowa na oddziale szpitalnym. Specyfika wywiadu żywieniowego z pacjentem na oddziale szpitalnym.

Dokumentacja związana z systemami zapewnienia bezpieczeństwa żywności w placówkach żywienia zbiorowego.

 

Treści realizowane w ramach ćwiczeń:

  1. Dokumentacja żywieniowa w indywidualnej praktyce dietetyka (opracowanie kwestionariusz pierwszej konsultacji + kwestionariusza wizyt kontrolnych dla swojego gabinetu). Tworzenie dodatkowej dokumentacji w indywidualnym poradnictwie żywieniowych, część I (kontrakt z pacjentem, regulamin gabinetu dietetycznego). Tworzenie dodatkowej dokumentacji w indywidualnym poradnictwie żywieniowych, część II (wymagane oświadczenia dla pacjenta, klauzula informacyjna RODO).
  2. Dokumentacja działu żywienia w placówkach żywienia zbiorowego (praca na przykładowych wzorach dokumentów).
  3. Przegląd aktualnych programów w pracy dietetyka – programy dedykowane poradnictwu indywidualnemu oraz pracy w zakładach żywienia zbiorowego.

  

Forma zaliczenia: zaliczenie z oceną

 

Obecność na zajęciach obowiązkowa.

 

Literatura:

  1. Dzieniszewski J., Szponar L., Szczygieł B., Socha J. „Podstawy naukowe żywienia w szpitalach”,  IŻŻ, W-wa 2001.                                                                                                                        
  2. „Żywienie zbiorowe w jednostkach oświatowych i pomocy społecznej”, wyd. Nowum, 2010.
  3. „Intendent w placówkach oświatowo-wychowawczych i pomocy społecznej”,  wyd. Nowum, 2009.
  4. Turlejska H., Pelzner U., Szponar L., Konecka-Matyjek E. „Zasady racjonalnego żywienia –   zalecane racje pokarmowe dla wybranych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego”, Gdańsk 2006.
  5. M. Pertkiewicz i wsp.” Standardy żywienia pozajelitowego i żywienia dojelitowego”, wyd. PZWL 2005.