Program nauczania przedmiotu w ramach studiów magisterskich dla kierunku Dietetyka w roku akademickim 2022/2023
studia stacjonarne
rok II
Dokumentacja żywieniowa
Jednostka prowadząca: Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych, Zakład Profilaktyki Chorób Sercowo-Naczyniowych
Kierownik Zakładu: prof. dr hab.n.med. Barbara Zubelewicz - Szkodzińska
Koordynator przedmiotu: dr n. o zdr. Justyna Nowak
Osoby realizujące przedmiot: dr n. o zdr. Justyna Nowak
Wykłady:
- Dokumentacja żywieniowa w indywidualnej praktyce dietetyka (wywiad żywieniowy).
- Obowiązki dietetyka w zakresie ochrony danych osobowych w gabinecie dietetyka. Niezbędna dokumentacja w gabinecie dietetyka.
- Dokumentacja żywieniowa na oddziale szpitalnym.
- Dokumentacja związana z systemami zapewnienia bezpieczeństwa żywności w placówkach żywienia zbiorowego.
- Specyfika wywiadu żywieniowego z pacjentem na oddziale szpitalnym.
Ćwiczenia:
- Dokumentacja żywieniowa w indywidualnej praktyce dietetyka (opracowanie kwestionariusz pierwszej konsultacji + kwestionariusza wizyt kontrolnych dla swojego gabinetu).
- Tworzenie dodatkowej dokumentacji w indywidualnym poradnictwie żywieniowych, część I (kontrakt z pacjentem, regulamin gabinetu dietetycznego).
- Tworzenie dodatkowej dokumentacji w indywidualnym poradnictwie żywieniowych, część II (wymagane oświadczenia dla pacjenta, klauzula informacyjna RODO).
- Dokumentacja działu żywienia w placówkach żywienia zbiorowego (praca na przykładowych wzorach dokumentów).
- Przegląd aktualnych programów w pracy dietetyka – programy dedykowane poradnictwu indywidualnemu oraz pracy w zakładach żywienia zbiorowego.
Forma zaliczenia: zaliczenie z oceną
Obecność na zajęciach obowiązkowa.
Literatura:
- Dzieniszewski J., Szponar L., Szczygieł B., Socha J. „Podstawy naukowe żywienia w szpitalach”, IŻŻ, W-wa 2001.
- „Żywienie zbiorowe w jednostkach oświatowych i pomocy społecznej”, wyd. Nowum, 2010.
- „Intendent w placówkach oświatowo-wychowawczych i pomocy społecznej”, wyd. Nowum, 2009.
- Turlejska H., Pelzner U., Szponar L., Konecka-Matyjek E. „Zasady racjonalnego żywienia – zalecane racje pokarmowe dla wybranych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego”, Gdańsk 2006.
- M. Pertkiewicz i wsp.” Standardy żywienia pozajelitowego i żywienia dojelitowego”, wyd. PZWL 2005
Program nauczania przedmiotu w ramach studiów magisterskich dla kierunku Dietetyka w roku akademickim 2022/2023
studia niestacjonarne
rok II
Dokumentacja żywieniowa
Jednostka prowadząca: Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych, Zakład Profilaktyki Chorób Sercowo-Naczyniowych
Kierownik Zakładu: prof. dr hab.n.med. Barbara Zubelewicz - Szkodzińska
Koordynator przedmiotu: dr n. o zdr. Justyna Nowak
Osoby realizujące przedmiot: dr n. o zdr. Justyna Nowak
Treści realizowane w ramach wykładów:
Dokumentacja żywieniowa w indywidualnej praktyce dietetyka (wywiad żywieniowy).
Obowiązki dietetyka w zakresie ochrony danych osobowych w gabinecie dietetyka. Niezbędna dokumentacja w gabinecie dietetyka.
Dokumentacja żywieniowa na oddziale szpitalnym. Specyfika wywiadu żywieniowego z pacjentem na oddziale szpitalnym.
Dokumentacja związana z systemami zapewnienia bezpieczeństwa żywności w placówkach żywienia zbiorowego.
Treści realizowane w ramach ćwiczeń:
- Dokumentacja żywieniowa w indywidualnej praktyce dietetyka (opracowanie kwestionariusz pierwszej konsultacji + kwestionariusza wizyt kontrolnych dla swojego gabinetu). Tworzenie dodatkowej dokumentacji w indywidualnym poradnictwie żywieniowych, część I (kontrakt z pacjentem, regulamin gabinetu dietetycznego). Tworzenie dodatkowej dokumentacji w indywidualnym poradnictwie żywieniowych, część II (wymagane oświadczenia dla pacjenta, klauzula informacyjna RODO).
- Dokumentacja działu żywienia w placówkach żywienia zbiorowego (praca na przykładowych wzorach dokumentów).
- Przegląd aktualnych programów w pracy dietetyka – programy dedykowane poradnictwu indywidualnemu oraz pracy w zakładach żywienia zbiorowego.
Forma zaliczenia: zaliczenie z oceną
Obecność na zajęciach obowiązkowa.
Literatura:
- Dzieniszewski J., Szponar L., Szczygieł B., Socha J. „Podstawy naukowe żywienia w szpitalach”, IŻŻ, W-wa 2001.
- „Żywienie zbiorowe w jednostkach oświatowych i pomocy społecznej”, wyd. Nowum, 2010.
- „Intendent w placówkach oświatowo-wychowawczych i pomocy społecznej”, wyd. Nowum, 2009.
- Turlejska H., Pelzner U., Szponar L., Konecka-Matyjek E. „Zasady racjonalnego żywienia – zalecane racje pokarmowe dla wybranych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego”, Gdańsk 2006.
- M. Pertkiewicz i wsp.” Standardy żywienia pozajelitowego i żywienia dojelitowego”, wyd. PZWL 2005.