Wyposażenie techniczne
Program nauczania przedmiotu w ramach studiów licencjackich dla kierunku Dietetyka w roku akademickim 2020/2021
studia stacjonarne
rok II/III
Wyposażenie techniczne
Jednostka prowadząca – Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych
Kierownik Zakładu – prof. dr hab. n. med. Barbara Zubelewicz - Szkodzińska
Koordynator przedmiotu: dr n. o zdr. Justyna Nowak
Osoby realizujące przedmiot: dr n. o zdr. Justyna Nowak
Wykłady:
Rok II:
Wykład 1. Struktura przestrzenna i funkcjonalna zakładów gastronomicznych. Podstawowe rodzaje zakładów gastronomicznych. Drogi technologiczne. Podstawy projektowania zakładów żywienia zbiorowego.
Wykład 2. Bezpieczeństwo i higiena pracy w trakcie przetwarzania i przewożenia żywności.
Wykład 3. Aktualne wymagania, wytyczne i przepisy dotyczące wyposażenia technicznego w zakładach gastronomicznych.
Wykład 4. Dział magazynowy. Wyposażenie oraz warunki przechowywania surowców i artykułów w pomieszczeniach magazynowych. Wyposażenie magazynów.
Wykład 5. Chłodnictwo. Urządzenia i maszyny do obróbki chłodniczej. Asortyment magazynowy, wyposażenie. Znaczenie ciągłości łańcucha chłodniczego.
Rok III:
Wykład 1. Dział produkcyjny. Kuchnia potraw zimnych i gorących. Wyposażenie technologiczne. Maszyny i urządzenia do obróbki mechanicznej żywności. Transport wewnętrzny w zakładach gastronomicznych. Zadania transportu wewnętrznego. Pomocniczy sprzęt gastronomiczny.
Wykład 2. Planowanie wyposażenia zakładów gastronomicznych. Rozmieszczenie sprzętu technologicznego. Aparaty i urządzenia do obróbki cieplnej żywności. System produkcji potraw. Systemy dystrybucji potraw w szpitalach.
Wykład 3. Dział ekspedycyjny. Rozdzielnia kelnerska. Zmywalnia naczyń stołowych. Dział handlowy. Sala konsumencka. Dział administracyjno - socjalny. Wyposażenie. Rozmieszczenie pomieszczeń.
Seminaria:
Rok III:
Seminarium 1. Układ funkcjonalny pomieszczeń. Schemat rozmieszczenia. Schemat dróg czystych i brudnych.
Seminarium 2. Zarządzanie bezpieczeństwem w trakcie przetwarzania i przewożenia żywności. Projekt magazynu z uwzględnieniem warunków przechowywania. Kontrola jakościowa surowców przyjmowanych do magazynu.
Seminarium 3. Maszyny i urządzenia do obróbki mechanicznej żywności. Maszyny i urządzenia do obróbki cieplnej i chłodniczej żywności. Maszyny i urządzenia do mycia naczyń i sprzętu. Środki utrzymania czystości.
Forma zaliczenia: zaliczenie z oceną
Literatura:
Program nauczania przedmiotu w ramach studiów licencjackich dla kierunku Dietetyka w roku akademickim 2020/2021
studia niestacjonarne
rok II/III
Wyposażenie techniczne
Jednostka prowadząca – Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych
Kierownik Zakładu – prof. dr hab. n. med. Barbara Zubelewicz - Szkodzińska
Koordynator przedmiotu: dr n. o zdr. Justyna Nowak
Osoby realizujące przedmiot: dr n. o zdr. Justyna Nowak,
Wykłady:
Rok II:
Wykład 1. Struktura przestrzenna i funkcjonalna zakładów gastronomicznych. Podstawowe rodzaje zakładów gastronomicznych. Drogi technologiczne. Podstawy projektowania zakładów żywienia zbiorowego.
Wykład 2. Bezpieczeństwo i higiena pracy w trakcie przetwarzania i przewożenia żywności. Aktualne wymagania, wytyczne i przepisy dotyczące wyposażenia technicznego w zakładach gastronomicznych.
Wykład 3. Dział magazynowy. Wyposażenie oraz warunki przechowywania surowców i artykułów w pomieszczeniach magazynowych. Wyposażenie magazynów. Transport wewnętrzny w zakładach gastronomicznych. Zadania transportu wewnętrznego.
Wykład 4. Chłodnictwo. Urządzenia i maszyny do obróbki chłodniczej. Asortyment magazynowy, wyposażenie. Znaczenie ciągłości łańcucha chłodniczego.
Wykład 5. Planowanie wyposażenia zakładów gastronomicznych. Rozmieszczenie sprzętu technologicznego. Aparaty i urządzenia do obróbki cieplnej żywności. System produkcji potraw. Systemy dystrybucji potraw w szpitalach.
Rok III:
Wykład 1. Dział produkcyjny. Kuchnia potraw zimnych i gorących. Wyposażenie technologiczne. Maszyny i urządzenia do obróbki mechanicznej żywności.
Wykład 2. Dział ekspedycyjny. Rozdzielnia kelnerska. Zmywalnia naczyń stołowych. Dział handlowy. Sala konsumencka. Dział administracyjno - socjalny. Wyposażenie. Rozmieszczenie pomieszczeń. Pomocniczy sprzęt gastronomiczny.
Seminaria:
Rok III:
Seminarium 1. Układ funkcjonalny pomieszczeń. Schemat rozmieszczenia. Schemat dróg czystych i brudnych.
Seminarium 2. Zarządzanie bezpieczeństwem w trakcie przetwarzania i przewożenia żywności. Projekt magazynu z uwzględnieniem warunków przechowywania. Kontrola jakościowa surowców przyjmowanych do magazynu.
Seminarium 3. Maszyny i urządzenia do obróbki mechanicznej żywności. Maszyny i urządzenia do obróbki cieplnej i chłodniczej żywności. Maszyny i urządzenia do mycia naczyń i sprzętu. Środki utrzymania czystości.
Forma zaliczenia: zaliczenie z oceną
Literatura: