Planowanie żywienia zbiorowego dzieci

Planowanie żywienia zbiorowego dzieci

 

Program nauczania przedmiotu w ramach studiów magisterskich dla kierunku Dietetyka w roku akademickim 2022/2023

studia stacjonarne

rok II 

Nazwa przedmiotu: Planowanie żywienia zbiorowego dzieci

Jednostka prowadząca: Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych

Kierownik Katedry: prof. dr hab.n.med. Barbara Zubelewicz-Szkodzińska

Koordynator przedmiotu: dr hab. n.med. Ewa Nowakowska-Zajdel, prof. SUM

Osoby realizujące przedmiot: dr hab. n.med. Ewa Nowakowska-Zajdel, prof. SUM

 Wykłady:

  1. Zasady planowania jadłospisów dekadowych dla dzieci. Normy żywienia dla dzieci.
  2. Wpływ żywienia na wzrost i rozwój dziecka oraz znaczenie żywienia w prewencji schorzeń.
  3. Wymagania wobec żywienia zbiorowego dzieci – omówienie rozporządzeń.
  4. Metody oceny jadłospisów.
  5. Warunki jakie musi spełniać zakład gastronomiczny prowadzący żywienie zbiorowe dzieci.

Ćwiczenia:

  1. Planowanie i ocena jadłospisów realizowanych w żłobku.
  2. Planowanie i ocena jadłospisów realizowanych w przedszkolu. Nauka czytania etykiet produktów spożywczych na przykładzie produktów dedykowanym dzieciom w wieku przedszkolnym. Omówienie wybranych dodatków do żywności (lista E).
  3. Planowanie zestawów śniadaniowych i obiadów realizowanych w stołówce szkolnej. Przygotowanie i opracowanie artykułów naukowych.
  4. Żywienie zbiorowe dzieci w kontekście wegetarianizmu i weganizmu – omówienie zagrożeń i korzyści wynikających z tego modelu żywienia. Przygotowanie i opracowanie artykułów naukowych.
  5. Żywienie dzieci uczęszczających do szkół o profilu sportowym. Przygotowanie i opracowanie artykułów naukowych.


Forma zaliczenia: zaliczenie z oceną i egzamin

Obecność na wszystkich formach zajęć jest obowiązkowa.

 

Literatura:

 Literatura podstawowa:

  1. Weker, Barańska M. (red.): Żywienie niemowląt i małych dzieci. Zasady postępowania w żywieniu zbiorowym. Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2014
  2. Wolnicka, A. Taraszewska,  J. Jaczewska-Schuetz, M. Korólczyk-Kowalczyk: Żywienie w przedszkolu w praktyce. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy,  2021
  3. Szajewska, A. Horvath (red.): Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży. Medycyna Praktyczna, Kraków 2017
  4. Jarosz (red.): Obiady szkolne z uwzględnieniem zasad Dobrej Praktyki Higienicznej oraz systemu HACCAP dla posiłków szkolnych. IŻŻ Warszawa 2008
  5. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach

Literatura uzupełniająca:

  1. Śląski Państwowy Wojewódzki Inspektorat Sanitarny: Żywienie na wagę zdrowia, Katowice 2012
  2. Jarosz: Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia. IŻŻ Warszawa 2008
  3. Grzymisławski (red.): Dietetyka kliniczna PZWL, Warszawa 2020
  4. Karczewska, M. Słonecka-Kołpa, K. Bielak: Zdrowe żywienie w przedszkolu i szkole. Wrocław 2014