Program nauczania przedmiotu w ramach studiów magisterskich dla kierunku Dietetyka w roku akademickim 2022/2023
studia stacjonarne
rok II
Nazwa przedmiotu: Planowanie żywienia zbiorowego dzieci
Jednostka prowadząca: Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych
Kierownik Katedry: prof. dr hab.n.med. Barbara Zubelewicz-Szkodzińska
Koordynator przedmiotu: dr hab. n.med. Ewa Nowakowska-Zajdel, prof. SUM
Osoby realizujące przedmiot: dr hab. n.med. Ewa Nowakowska-Zajdel, prof. SUM
Wykłady:
- Zasady planowania jadłospisów dekadowych dla dzieci. Normy żywienia dla dzieci.
- Wpływ żywienia na wzrost i rozwój dziecka oraz znaczenie żywienia w prewencji schorzeń.
- Wymagania wobec żywienia zbiorowego dzieci – omówienie rozporządzeń.
- Metody oceny jadłospisów.
- Warunki jakie musi spełniać zakład gastronomiczny prowadzący żywienie zbiorowe dzieci.
Ćwiczenia:
- Planowanie i ocena jadłospisów realizowanych w żłobku.
- Planowanie i ocena jadłospisów realizowanych w przedszkolu. Nauka czytania etykiet produktów spożywczych na przykładzie produktów dedykowanym dzieciom w wieku przedszkolnym. Omówienie wybranych dodatków do żywności (lista E).
- Planowanie zestawów śniadaniowych i obiadów realizowanych w stołówce szkolnej. Przygotowanie i opracowanie artykułów naukowych.
- Żywienie zbiorowe dzieci w kontekście wegetarianizmu i weganizmu – omówienie zagrożeń i korzyści wynikających z tego modelu żywienia. Przygotowanie i opracowanie artykułów naukowych.
- Żywienie dzieci uczęszczających do szkół o profilu sportowym. Przygotowanie i opracowanie artykułów naukowych.
Forma zaliczenia: zaliczenie z oceną i egzamin
Obecność na wszystkich formach zajęć jest obowiązkowa.
Literatura:
Literatura podstawowa:
- Weker, Barańska M. (red.): Żywienie niemowląt i małych dzieci. Zasady postępowania w żywieniu zbiorowym. Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2014
- Wolnicka, A. Taraszewska, J. Jaczewska-Schuetz, M. Korólczyk-Kowalczyk: Żywienie w przedszkolu w praktyce. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, 2021
- Szajewska, A. Horvath (red.): Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży. Medycyna Praktyczna, Kraków 2017
- Jarosz (red.): Obiady szkolne z uwzględnieniem zasad Dobrej Praktyki Higienicznej oraz systemu HACCAP dla posiłków szkolnych. IŻŻ Warszawa 2008
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach
Literatura uzupełniająca:
- Śląski Państwowy Wojewódzki Inspektorat Sanitarny: Żywienie na wagę zdrowia, Katowice 2012
- Jarosz: Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia. IŻŻ Warszawa 2008
- Grzymisławski (red.): Dietetyka kliniczna PZWL, Warszawa 2020
- Karczewska, M. Słonecka-Kołpa, K. Bielak: Zdrowe żywienie w przedszkolu i szkole. Wrocław 2014