Podstawy żywienia

Podstawy żywienia

Program nauczania przedmiotu w ramach studiów licencjackich dla kierunku Dietetyka w roku akademickim 2019/2020

studia stacjonarne

rok II

 

Podstawy żywienia (dotyczy wyłącznie zajęć wykładowych i seminaryjnych)

 

Jednostka prowadząca wykłady i seminaria: Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych, Zakład Profilaktyki Chorób Sercowo-Naczyniowych

Kierownik Katedry: prof. dr hab.n.med. Barbara Zubelewicz-Szkodzińska

Osoba realizująca przedmiot: dr n. o zdr.  Justyna Nowak

 

 

 

WYKŁADY (SEMESTR ZIMOWY):

  1. Bilans energetyczny, podstawowa przemiana materii, całkowita przemiana materii. Normy żywienia i wyżywienia.
  2. Ogólne zasady prawidłowego żywienia. Zapotrzebowanie na energię. Składniki pożywienia człowieka.
  3. Etapy rozwoju człowieka.
  4. Żywienie kobiet ciężarnych – zasady, planowanie i ocena jadłospisów.
  5. Żywienie kobiet karmiących - zasady, planowanie i ocena jadłospisów.
  6. Żywienie niemowląt - zasady, planowanie i ocena jadłospisów (karmienie naturalne)
  7. Żywienie niemowląt - zasady, planowanie i ocena jadłospisów (karmienie mlekiem modyfikowanym). Wybór mieszanek dla niemowląt.
  8. Żywienie dzieci w wieku wczesnego dzieciństwa (1-3rż) i dzieci w wieku przedszkolnym (4-6) - zasady, planowanie i ocena jadłospisów.
  9. Żywienie dzieci w wieku szkolnym (7-9, 10-12, 13-15rż) - zasady, planowanie i ocena jadłospisów.
  10. Zajęcia zaliczeniowe

 

 

SEMINARIA (SEMESTR ZIMOWY):

  1. Rodzaje norm żywienia i wyżywienia. Normy na energię dla ludności polskiej. Normy na białko dla ludności polskiej.
  2. Praktyczne zastosowanie norm żywienia w planowaniu i ocenie jadłospisów indywidulanych i grupowych. Metody badania spożycia żywności.
  3. Zasady żywienia kobiet w ciąży. Zalecenia żywieniowe u kobiet karmiących. Suplementacja u kobiet w ciąży i karmiących.
  4. Ogólne zasady planowania posiłków - jadłospisy. Okres noworodkowy i niemowlęcy - zmiany fizjologiczne. Karmienie naturalne a karmienie mlekiem modyfikowanym - wady i zalety.
  5. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze u dzieci w wieku 1-3 lat. Zasady prawidłowego żywienia dzieci przedszkolnych. Niedobory żywieniowe u dzieci w wieku 1-31at i przedszkolnych - konsekwencje zdrowotne i rozwojowe.

 

 

WYKŁADY (SEMESTR LETNI):

  1. Żywienie młodzieży (16-18rż) - zasady, planowanie i ocena jadłospisów.
  2. Błędy żywieniowe u dzieci i młodzieży – konsekwencje zdrowotne i rozwojowe.
  3. Żywienie osób dorosłych w zależności od wieku i aktywności fizycznej – zasady, planowanie, ocena jadłospisów.
  4. Żywienie osób w wieku starszym – zasady, planowanie, ocena jadłospisów. Problemy zdrowego żywienia osób starszych. Problemy zdrowotne związane z odżywieniem się.
  5. Witaminy w populacji osób dorosłych i starszych – rola, normy, źródła, skutki nadmiaru i niedoboru.
  6. Składniki mineralne w populacji osób dorosłych i starszych – rola, normy, źródła, skutki nadmiaru i niedoboru.
  7. Odżywianie się zgodnie z indywidualnymi wymaganiami jednostki.
  8. Edukacja żywieniowa w zakresie profilaktyki chorób związanych z nieprawidłowym żywieniem.
  9. Zasady planowania żywienia w zakładach żywienia zbiorowego. Zastosowanie norm żywienia w planowaniu diety indywidualnej i grupowej. Posiłki profilaktyczne i regeneracyjne.
  10. Zajęcia zaliczeniowe.

 

SEMINARIA (SEMESTR LETNI):

 

  1. Zasady żywienia dzieci szkolnych i młodzieży. Niedobory żywieniowe u dzieci szkolnych i młodzieży - konsekwencje zdrowotne i rozwojowe.
  2. Błędy żywieniowe u dzieci szkolnych i młodzieży - konsekwencje zdrowotne i rozwojowe.
  3. Żywienie osób dorosłych. Zapotrzebowanie energetyczne w zależności od aktywności fizycznej w grupie dorosłych.
  4. Zmiany fizjologiczne i patologiczne po 60 rż. Żywienie osób starszych po 60 rż - ogólne zasady żywienia. Omówienie problemów żywieniowych w starszym wieku.
  5. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia indywidualnego. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia w grupach osób. Planowanie diety indywidualnej. Planowanie diety dla grup osób.

 

 

Literatura podstawowa

  1. H. Ciborowska, A. Rudnicka: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Wydanie III uzupełnione, Warszawa 2012
  2. Szajewska H., Horvath A.: Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży. Wydawnictwo Medycyna praktyczna, Kraków 2017.
  3. red. J. Gawęcki, L. Hryniewiecki: Żywienie człowieka. Postawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2007
  4. red. M. Jarosz, B. Bułhak-Jachymczyk: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. IŻiZ. PZWL 2017
  5. red. M. Jarosz: Praktyczny podręcznik dietetyki. IŻiŻ 2010

Literatura uzupełniająca:

  1. J. Hasik, L. Hryniewiecki, M. Grzymisławski: Dietetyka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1999
  2. H. Woś, A. Staszewska-Kwak: Żywienie dzieci, Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2008

 

 


 

 


Program nauczania przedmiotu w ramach studiów licencjackich dla kierunku Dietetyka w roku akademickim 2019/2020

studia niestacjonarne

rok II

 

Podstawy żywienia (dotyczy wyłącznie zajęć wykładowych i seminaryjnych)

 

Jednostka prowadząca wykłady i seminaria: Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych, Zakład Profilaktyki Chorób Sercowo-Naczyniowych

Kierownik Katedry: prof. dr hab.n.med. Barbara Zubelewicz-Szkodzińska

Osoba realizująca przedmiot: dr n. o zdr.  Justyna Nowak, dr. n. o zdr. Karolina Kulik-Kupka

 

 

 

WYKŁADY (SEMESTR ZIMOWY):

  1. Bilans energetyczny, podstawowa przemiana materii, całkowita przemiana materii. Normy żywienia i wyżywienia. Ogólne zasady prawidłowego żywienia. Zapotrzebowanie na energię. Składniki pożywienia człowieka. Etapy rozwoju człowieka.
  2. Żywienie kobiet ciężarnych – zasady, planowanie i ocena jadłospisów. Żywienie kobiet karmiących - zasady, planowanie i ocena jadłospisów.
  3. Żywienie niemowląt - zasady, planowanie i ocena jadłospisów (karmienie naturalne, karmienie mlekiem modyfikowanym). Wybór mieszanek dla niemowląt.
  4. Żywienie dzieci w wieku wczesnego dzieciństwa (1-3rż) i dzieci w wieku przedszkolnym (4-6) - zasady, planowanie i ocena jadłospisów.

 

SEMINARIA (SEMESTR ZIMOWY):

  1. Rodzaje norm żywienia i wyżywienia. Normy na energię dla ludności polskiej. Normy na białko dla ludności polskiej. Metody badania spożycia żywności. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia indywidualnego. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia w grupach osób.
  2. Zasady żywienia kobiet w ciąży. Zalecenia żywieniowe u kobiet karmiących. Suplementacja u kobiet w ciąży i karmiących.
  3. Ogólne zasady planowania posiłków - jadłospisy. Okres noworodkowy i niemowlęcy - zmiany fizjologiczne. Karmienie naturalne a karmienie mlekiem modyfikowanym - wady i zalety.

 

WYKŁADY (SEMESTR LETNI):

  1. Żywienie dzieci w wieku szkolnym (7-9, 10-12, 13-15rż) - zasady, planowanie i ocena jadłospisów. Żywienie młodzieży (16-18rż) - zasady, planowanie i ocena jadłospisów. Błędy żywieniowe u dzieci i młodzieży – konsekwencje zdrowotne i rozwojowe.
  2. Żywienie osób dorosłych w zależności od wieku i aktywności fizycznej – zasady, planowanie, ocena jadłospisów.
  3. Żywienie osób w wieku starszym – zasady, planowanie, ocena jadłospisów. Problemy zdrowego żywienia osób starszych. Problemy zdrowotne związane z odżywieniem się.
  4. Zasady planowania żywienia w zakładach żywienia zbiorowego. Zastosowanie norm żywienia w planowaniu diety indywidualnej i grupowej. Posiłki profilaktyczne i regeneracyjne. Edukacja żywieniowa w zakresie profilaktyki chorób związanych z nieprawidłowym żywieniem.

 

SEMINARIA (SEMESTR LETNI):

  1. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze u dzieci w wieku 1-3 lat. Zasady prawidłowego żywienia dzieci przedszkolnych, dzieci szkolnych i młodzieży. Niedobory żywieniowe u dzieci i młodzieży - konsekwencje zdrowotne i rozwojowe.
  2. Żywienie osób dorosłych. Zapotrzebowanie energetyczne w zależności od aktywności fizycznej w grupie dorosłych.
  3. Zmiany fizjologiczne i patologiczne po 60 rż. Żywienie osób starszych po 60 rż - ogólne zasady żywienia. Omówienie problemów żywieniowych w starszym wieku.

 

 

Literatura podstawowa

  1. H. Ciborowska, A. Rudnicka: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Wydanie III uzupełnione, Warszawa 2012
  2. Szajewska H., Horvath A.: Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży. Wydawnictwo Medycyna praktyczna, Kraków 2017.
  3. red. J. Gawęcki, L. Hryniewiecki: Żywienie człowieka. Postawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2007
  4. red. M. Jarosz, B. Bułhak-Jachymczyk: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. IŻiZ. PZWL 2017
  5. red. M. Jarosz: Praktyczny podręcznik dietetyki. IŻiŻ 2010

Literatura uzupełniająca:

  1. J. Hasik, L. Hryniewiecki, M. Grzymisławski: Dietetyka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1999
  2. H. Woś, A. Staszewska-Kwak: Żywienie dzieci, Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2008