Ogólnie
Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych wraz z Zakładem Profilaktyki Chorób Sercowo-Naczyniowych
w roku akademickim 2020/2021
realizuje następujące przedmioty:
Kierunek Dietetyka, studia I stopnia:
Kierunek Dietetyka, studia II stopnia:
Kierunek Zdrowie Publiczne, studia II stopnia:
Ponadto:
Działalność dydaktyczna nie ogranicza się wyłącznie do realizowania zajęć dydaktycznych na Uczelni. Pracownicy Zakładu jak i słuchacze studiów doktoranckich aktywnie uczestniczą w życiu społecznym mieszkańców Śląska, organizując i wygłaszając prelekcje mające na celu propagowanie wiedzy dotyczącej żywności i żywienia. Ponadto biorą aktywny udział w przygotowaniu i prowadzeniu akcji, kampanii i warsztatów społecznych, jak również publikują krótkie prace w lokalnej prasie czy portalach społecznościach. Wszystkie te działania mają na celu kształtowanie prozdrowotnych zachowań wśród mieszkańców Śląska jak również podnoszenie ich wiedzy na temat żywności i żywienia.
Informujemy, iż dostępny jest skrypt pt.
"Dietoprofilaktyka chorób żywieniowozależnych. Wybrane zagadnienia. Część I"
oraz
"Dietoprofilaktyka chorób żywieniowozależnych. Wybrane zagadnienia. Część II".
Więcej informacji na stronie Wydawnictwa ŚUM: http://wydawnictwo.sum.edu.pl/product_info.php?cPath=18&products_id=169.