Ogólnie

Ogólnie

 Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych

Zakład Profilaktyki Chorób  Żywieniowozależnych wraz z Zakładem Profilaktyki Chorób Sercowo-Naczyniowych

w roku akademickim 2019/2020

realizuje następujące przedmioty:

Kierunek Dietetyka, studia I stopnia:

  • Organizacja pracy
  • Wyposażenie techniczne
  • Profilaktyka chorób metabolicznych
  • Upowszechnianie badań naukowych
  • Podstawy dietetyki - częściowo
  • Podstawy żywienia - częściowo
  • Żywienie człowieka - częściowo

 Kierunek Dietetyka, studia II stopnia:

  • Patofizjologia kliniczna
  • Historia dietetyki
  • Fizjologia żywienia człowieka
  • Dietoprofilaktyka i leczenie dietetyczne chorób niezakaźnych i żywieniowozależnych
  • Profilaktyka chorób związanych z nieprawidłowym odżywieniem
  • Planowanie żywienia zbiorowego dzieci
  • Terapia osób z zaburzeniami odżywiania
  • Dokumentacja żywieniowa
  • Badania żywieniowe
  • Żywienie kliniczne (studia stacjonarne i niestacjonarne) - częściowo
  • Metodologia badań (studia niestacjonarne)

Kierunek Zdrowie Publiczne, studia II stopnia:

  • Metodologia badań naukowych

Studia III stopnia:

  • Przewlekłe niezakaźne schorzenia metaboliczne

 

Ponadto:

Działalność dydaktyczna nie ogranicza się wyłącznie do realizowania zajęć dydaktycznych na Uczelni. Pracownicy Zakładu jak i słuchacze studiów doktoranckich aktywnie uczestniczą w życiu społecznym mieszkańców Śląska, organizując i wygłaszając prelekcje mające na celu propagowanie wiedzy dotyczącej żywności i żywienia. Ponadto biorą aktywny udział w przygotowaniu i prowadzeniu akcji, kampanii i warsztatów społecznych, jak również publikują krótkie prace w lokalnej prasie czy portalach społecznościach. Wszystkie te działania mają na celu kształtowanie prozdrowotnych zachowań wśród mieszkańców Śląska jak również podnoszenie ich  wiedzy na temat żywności i żywienia. 

 

Informujemy, iż dostępny jest skrypt pt.

"Dietoprofilaktyka chorób żywieniowozależnych. Wybrane zagadnienia. Część I"

oraz

"Dietoprofilaktyka chorób żywieniowozależnych. Wybrane zagadnienia. Część II".

Więcej informacji na stronie Wydawnictwa ŚUM: http://wydawnictwo.sum.edu.pl/product_info.php?cPath=18&products_id=169.