Ogólnie

 

Plany nauczania przedmiotów realizowanych w Katedrze Profilaktyki Chorób Metabolicznych są dostępne                                                                                                                               do wglądu u Prowadzącego zajęcia w tzw.teczce przedmiotu.


                                                   Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych

Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych wraz z Zakładem Profilaktyki Chorób Sercowo-Naczyniowych

                                                           w roku akademickim 2023/2024

                                                         realizuje następujące przedmioty:

Kierunek Dietetyka, studia I stopnia:

  • Organizacja pracy
  • Wyposażenie techniczne
  • Profilaktyka chorób metabolicznych
  • Współczesne trendy żywieniowe
  • Poradnictwo dietetyczne
  • Podstawy dietetyki - częściowo
  • Żywienie kliniczne

 Kierunek Dietetyka, studia II stopnia:

Przedmioty ogólne:

  • Patofizjologia kliniczna
  • Fizjologia żywienia człowieka
  • Żywienie kliniczne
  • Metodologia badań (studia niestacjonarne)
  • Dokumentacja żywieniowa
  • Badania żywieniowe

Specjalność Dietetyka pediatryczna:

  • Dietoprofilaktyka i leczenie dietetyczne chorób niezakaźnych i żywieniowozależnych
  • Planowanie żywienia zbiorowego dzieci

Specjalność Psychodietetyka:

  • Profilaktyka chorób związanych z nieprawidłowym odżywieniem
  • Postępowanie psychodietetyczne w gabinecie dietetyka
  • Postępowanie żywieniowe osób z zaburzeniami odżywiania
  • Żywność i żywienie w chorobach nowotworowych

Specjalność Dietetyka onkologiczna (w sytuacji otwarcia się specjalności):

  • Propedeutyka chorób nowotworowych
  • Leki onkologiczne. Interakcje z żywieniem
  • Żywienie w chorobach nowotworowych
  • Patofizjologia niedożywienia i zaburzeń metabolicznych w nowotoworach złośliwych
  • Wsparcie psychodietetyczne pacjenta onkologicznego

Specjalność Dietetyka bariatryczna (w sytuacji otwarcia się specjalności):

  • Patofizjologiczne i metaboliczne aspekty zabiegów bariatrycznych
  • Postępowanie dietetyczne w bariatrii
  • Propedeutyka chirurgii bariatrycznej
  • Wsparcie psychodietetyczne w bariatrii
  • Profilaktyka nadwagi i otyłości u dzieci i dorosłych

Specjalność Dietetyka w sporcie:

  • Planowanie żywienia w różnych formach aktywności fizycznej

Specjalność Koordynator w opiece onkologicznej:

  • Podstawy leczenia onkologicznego
  • Podstawy żywienia onkologicznego

Kierunek Zarządzanie Ryzykiem Zdrowotnym, studia II stopnia:

  • Profilaktyka chorób żywieniowozależnych

Ponadto:

Działalność dydaktyczna nie ogranicza się wyłącznie do realizowania zajęć dydaktycznych na Uczelni. Pracownicy Zakładu jak i słuchacze studiów doktoranckich aktywnie uczestniczą w życiu społecznym mieszkańców Śląska, organizując i wygłaszając prelekcje mające na celu propagowanie wiedzy dotyczącej żywności i żywienia. Ponadto biorą aktywny udział w przygotowaniu i prowadzeniu akcji, kampanii i warsztatów społecznych, jak również publikują krótkie prace w lokalnej prasie czy portalach społecznościach. Wszystkie te działania mają na celu kształtowanie prozdrowotnych zachowań wśród mieszkańców Śląska jak również podnoszenie ich  wiedzy na temat żywności i żywienia. 

 .....................................................................................................................................................................................................................................................

                                                                  Informujemy, iż dostępny jest skrypt pt.

                                   "Dietoprofilaktyka chorób żywieniowozależnych. Wybrane zagadnienia. Część I"

                                                                                          oraz

                                 "Dietoprofilaktyka chorób żywieniowozależnych. Wybrane zagadnienia. Część II".

Więcej informacji na stronie Wydawnictwa ŚUM: http://wydawnictwo.sum.edu.pl/product_info.php?cPath=18&products_id=169.